Cercar en aquest blog

divendres, 10 de setembre de 2010

Comparsa els templaris; deu anys formant part de la festa.

     
      
Enguany pareix ser que per un errada d'imprenta el text que feia menció als deu anys de la comparsa Els Templaris s'ha traspaperat per la impremta. Així que almenys perquè el pugueu llegir el pengem a Valladacity:


"La nit posava punt i final a les festes de moros i cristians. Una colla de xics i xiques protegits per la immunitat d’una barrera que tallava el carrer remataven les provisions que havien comprat per a les festes de l’any 2000.                                                      
-Podíem fer una comparsa per a l’any que ve! -Comentà una de les amigues.
-Això diguem tots els anys i no ho fem mai!-contestà un xicon amb to un poc molest.
-No és fa perquè no voleu! A vore,quans dels que estem ací eixirieu el proper any a desfilar si férem una comparsa.


Un nombrós nombre de xics i xiques alçaren el braç.


-Ja està! Ara sols hi ha que anar a donar compte a la Coordinadora i dir que hem fet una comparsa nova. Serem cristians perquè mores ja n’hi ha massa.
-En  som pocs. Així no anirem  a cap lloc! Les despeses se’ns menjaran. -Digué una veu de xic.
-Ja voreu com a poc a poc sens afig gent i fem una comparsa nombrosa. Buscarem un local per reunir-nos i a poc a poc anirem creixent Quin nom ens posem?
-Poseu-vos Els Templaris. –Digué un xic que no pensava formar part de la comparsa.
-Sí, Els Templaris!!


Tot i que Dan Brown encara no havia posat de moda el nom dels templaris en la seua novel·la El codi Davinci, el nom agradà a tothom. Acabava de nàixer una nova comparsa cristiana a la vila de Vallada, l’estàtua del Pare Presentat feia de testimoni mut.

Han passat deu anys des d’eixe moment entranyable, coronat per l’alegria i l’amistat. Així com la vida canvia, la comparsa no ha permanescut impassible al pas del temps; ha canviat de local varies vegades, algunes de les primeres fundadores encara permaneixen altres han anat entrant i eixint. En l’actualitat la comparsa pràcticament està composada per dones, llevat de dos excepcions masculines. També han anat afegint-se els fills i nebots de les components; noves generacions que aniran prenent el relleu amb el pas dels anys i donaran continuïtat a la festa.


Però com en altres comparses, hi ha dos coses que no canvien: una les xicotetes diferències que hi ha a l’hora de prendre decisions i l’altra la fraternitat i les ganes de festa que fan que es superen eixos avatars i tot continue cap avant.

Per molts anys esperem continuar formant part d’esta festa que unix cultura i tradició. Els nostres cors units en un  únic batec clamen:


Llarga vida a les festes de Moros i Cristians!! 

Llarga vida a la comparsa Els Templaris!!


Una xicoteta confusió.

       Com ja vos vaig comentar a alguns de vosaltres tenia pendent escriure un relat curtet referent a la quantitat de píndoles que es prenen els nostres majors. 
     Una xicoteta confusió pot donar peu a una història un tant divertida. 

Per llegir-la feu clic ací.
         
      Feliç lectura.

dijous, 9 de setembre de 2010

Programació de Moros i Cristians 2010


Aquesta és la programació, que un any més, NO ens han enviat al bloc i hem tingut que buscar pel nostre compte.
Un any més, gràcies.
_____________________________________________________

PROGRAMACIÓ D´ACTES MOROS I CRISTIANS´10 VALLADA

Dijous, dia 9
19´30 h Arreplegà de Capitania i demés comparses.
20´45 h Pregó del Capità, en Francisco Miralles Gras, al balcó de l´Ajuntament.
21 h Cercavila pels carrers de la población (recorregut habitual).
22 h Sopar de germanor a la Plaça Major.
24 h Gran actuació a càrrec dels millors artistas de cada comparsa, a l´escenari principal de la Plaça Major.
02 h Concert a la Plaça Major a càrrec del grup: Arcade.

Divendres, dia 10
07 h Diana amb tabalet i dolçaina (recorregut habitual).
12 h Arreplegà de comparses.
12´30 h Ambaixada a la Plaça Major.
Entrega del premi al cartell anunciador de les festes.
(Premi patrocinat per Francisco Colomer Carinyo).
13´30 h Xaranga per les comparses del bàndol moro.
24 h Desfilada dels Alardos (des del Carboner fins la Plaça Major)
01´30 h Nit de festa a la Plaça Major a càrrec de l´Orquestra JAM.

Dissabte, dia 11
07 h Diana florejada a càrrec de la Unió Musical Valladina (recorregut habitual).
12 h Arreplegà de comparses.
12´30 h Ambaixada a la Plaça Major.
13´30 h Xaranga per les comparses del bàndol cristià.
19 h Baixada de bandes de música (des de la Plaça Major fins el Carboner).
20 h ENTRADA DE MOROS I CRISTIANS (des del Carboner fins la Plaça Major).
00´30 h Nit de festa a la Plaça Major a càrrec de l´orquestra MADRE SELVA.

Diumenge, dia 12. Dia dels Xiquets
12 h Jocs per als més menuts a la Plaça Major.
20 h Entradeta de xiquets seguida de carrosses (des del Carboner fins la Plaça Major).
20´45 h Traspàs de banderes al balcó de l´Ajuntament.
21 h Castell de focs d´artifici.
Donant per acabades les festes de Moros I Cristians de l´any 2010.

Vallada 5 - Alberic 0

Últim partit de lliga a casa, on el Vallada C.F. es va imposar amb un 5-0

Vallada se llena de esplendor con los Moros y Cristianos


Las celebraciones de Moros y Cristianos dan el pistoletazo de salida hoy en Vallada. Esta tarde tendrá lugar la recogida de la capitanía y las demás comparsas y, seguidamente, el capitán, Francisco Miralles, ofrecerá el pregón a los cientos de asistentes que se congregarán a las puertas del ayuntamiento.
Tras la cena de hermandad, el escenario de la plaza Mayor acogerá una actuación de los mejores artistas de cada comparsa. Pero la fiesta no acabará aquí, porque el grupo Arcade animará a los más trasnochadores con su música.
La jornada amanecerá mañana con una diana acompañada de tabalet y dolçaina y más tarde se producirá uno de los actos más esperados, la embajada que deleitará con sus movimientos a todos los vecinos congregados en la plaza Mayor. El bando moro protagonizará más tarde una animada charanga que recorrerá las calles de Vallada.
En la medianoche, los ciudadanos disfrutarán con el desfile de alardos que comenzará en el Carboner y finalizará en la plaza. La orquesta Jam será la encargada de poner el ritmo en la segunda noche festiva.
Asimismo, l'Alcúdia de Crespins sigue celebrando sus Fiestas Mayores. La reina de fiestas, Laura Egido, junto a los festeros y festeras, el sacerdote y las autoridades visitarán la residencia de la localidad para que los más mayores también se sientan arropados en estas fechas especiales.
Por la tarde, turno para los actos religiosos con una misa solemne en la iglesia y después, los jubilados están invitados a una completa merienda. Y por la noche, la diversión estará garantizada con una gimcana musical acompañada de la charanga que hará las delicias de todos los asistentes a este acto multitudinario. Y cómo no, las vaquillas y el 'bou embolat' volverán a salir al ruedo, los más atrevidos tendrán que correr delante de las reses con maestría y, sobre todo, con mucha precaución.
Hasta el domingo, los vecinos disfrutan de gran variedad de actos lúdicos, culturales, musicales y religiosos. Hay que destacar que más de 3.000 personas se dieron cita en la 'baixà' del Cristo del Monte Calvario el pasado lunes, un acto que despierta mucha devoción.
Mañana viernes tendrá lugar una actividad lúdica que cuenta todos los años con una elevada cifra de participación en l'Alcúdia de Crespins, la muestra de paellas. A las diez de la noche, jóvenes y mayores se darán cita en el acceso de La Sénia para cocinar el arroz y pasar una velada muy agradable en compañía de una discomóvil. Hay que citar también que por la tarde el Ayuntamiento ofrecerá chocolate y ensaimadas en la casa de los jubilados.
Por otro lado, Atzeneta d'Albaida se prepara para sus festejos que se iniciarán mañana. Esta tarde se oficiará un novenario al Cristo de la Fe y del Monte Calvario en la ermita.
 Font: Las Provincias  http://www.lasprovincias.es/v/20100909/ribera-costera/vallada-llena-esplendor-moros-20100909.html

dimecres, 8 de setembre de 2010

LA DANSÀ 2010

Un any més i ja en van dos, no patiu si us semblen pocs, que a poc a poc s'encén el foc, per cert enguany dos fogueres en comptes de tres, la crisi supose..., un gran nombre de persones van respondre a la incitació balladora i a la invitació del soparet.

Agrair a la colla de dolçainers d'Alzira l'amenització i el passacarrer fins la plaça.


Pobles participants per ordre alfabètic:
Alfarb, Alzira, Carcaixent, Énguera, Llocnou d'En Fenollet, La Llosa de Ranes, Manuel, Moixent, Ontinyent, Paterna, Xàtiva...
Moltíssimes gràcies a tots. En total 80 persones, més una vintena del grup contractat.

L'afluència va ser tanta, que el cap i la cua de la dansà es tocaven, encara com s'havia eixamplat el rogle més que l'any passat, sols quedava un tros de plaça a l'altra banda de la farmàcia. I molta gent no va poder vindre perquè l'endemà treballaven, si arriba a caure en cap de setmana no se com haguérem quedat.


La participació local, encara sota mínims, però em va sorprendre gratament veure que a la dansà del Genovés hi va participar una colleta vallaïna, i sé d'un altre grup de persones que també van assajar, supose que al final la por escènica de ballar davant el veïnat va poder amb la voluntat d'eixir. Però la nota positiva és què hi ha gent que te interès i ho ha intentat, desitge que l'any que ve es llancen.
L'altra cosa positiva va ser la gran afluència de públic, supose que animats després dels comentaris de l'any anterior, la qual cosa vol dir que la dansà és un acte que encara agrada, igual per la nostàlgia d'haver ballat de joves. Molts balladors em van dir que la gent els feia comentaris de les seues vivències balladores, fins i tot hi havia qui des del públic tocava les postisses...

Desconec els motius pels quals la banda "Unión Valladina" no va tocar el "València" al començament de l'acte. Ja se que molts penseu que es coent, però mireu-ho pel costat divertit, el més important del pasdoble, es què serveix per distribuir la gent al voltant de la plaça i veure l'espai del que es disposa. La supressió del pasdoble va impossibilitar una correcta distribució de l'espai i que tots començaren alhora, ja que al contrari que les de carrer, en les danses de plaça, com és el cas, tots acaben al mateix temps i si uns comencen abans i altres després no ballen el mateix temps.
A més a més van tocar tan prompte el final que el cap de dansa quasi va pegar la volta sencera i la cua no va aconseguir fer un quart de plaça, be a l'any que ve millor.
També comentar que la banda ha de començar la melodia d'avís "que isca la del tall, la del tall" quan els balladors alcen el peu dret, aixina quan comença la melodia de passaeta, coincideix altra vegada amb el peu dret i pots començar la passaeta, sinó has d'esperar fins que et vinga de nou el peu dret.

I ara els retrets que em toquen personalment.

El primer, és el tema de amb o sense roba tradicional, jo sempre he pensat que seria més fàcil que la gent eixira a ballar si li llevem obligacions, enguany ja ha eixit gent amb indumentària tradicional, Xàtiva, Paterna, Ontinyent, Alzira... i l'any que ve supose que en seran més, ja dic no ho considere prioritari, ara, quan més sucre, més dolç, però preferisc que la gent balle a que no ho faça.

El segon ve de la banda més purista i correcta del folclor. Vallada disposa de passaetes pròpies, perquè la gent que ve de fora no les apren i les balla?, tota la raó del món. Jo quan vaig a Énguera que te passaetes pròpies les balle, o quan vaig per la Costera/Ribera balle les de la zona. Però clar jo no dispose ni de massa coneixements ni sobretot del temps necessari per fer de mestre, en el repàs previ al soparet escassament s'aconsegueix que la gent s'adapte a la melodia i facen les passaetes quan toque. De moment s'ha aconseguit enredrar al personal, ara caldrà ensenyar-los, i recuperar la dansà com era antigament.
Per cert encara no s'ha trobat a ningú que ens ensenye "la cadena" o com també l'anomenen per ací "el quadro" propi del poble, per preguntar diu que no tanquen, aixina és que agrairia qualsevol informació al respecte.


Com què a alguns la dansà s'ens va quedar curta, ho vàrem suplir anant al carrer Santa Anna, on abeuràrem i on el cuquet va acabar ben xafigat. Els moixentins ens van ballar la "jota de les ventes" i "la Creu" i tot seguit arrancàrem, els que sabien i els que no, que la cosa era totalment lliure, amb la Jota de la Serra, les seguidilles d'Énguera, el fandango de Navalón, la Xeringosa, la Carrasquera, el bolero Pla, Jotes en rogle, en canó..... per descansar entre balls, Pilar ens va cantar Albades versades per Maria i algun que altre batre, moltíssimes gràcies a les dos. I sobretot moltíssimes gràcies al veïnat per suportar-nos fins les quatre de la matinada.

El sabor final que m'ha quedat, és el d'una nit increïble, cosa que em va animar eixe dia i m'encoratja per l'any que ve.

Paco Garrido i Blasco

Si voleu veure alguna foto: Dansà de Sant Bertomeu 2010

diumenge, 5 de setembre de 2010

Vaga general mundial 29 setembreEl 29 de setembre hi ha convocada una vaga general a nivell mundial per a frenar l'agressió dels poderosos als treballadors, desregulant les relacions laborals, i la desarticulació de l'estat de benestar, construït amb l'esforç i la sang de milions de treballadors al llarg dels dos-cents anys de capitalisme. Els mateixos que han provocat la crisi pretenen que la paguem sols els treballadors. Ja patim l'atur, el pitjor que li pot passar a un treballador, per què vinguen rebaixant salaris i retallant recursos dels serveis públics. I per si no hi havia prou la reforma laboral, ja implantada, i la reforma de les pensions ens pot fer perdre el que havíem avançat.

Els convocants són, lògicament, els sindicats que els mitjans de comunicació s'encarreguen de desprestigiar, magnificant els errors i ignorant el paper, fonamental per als treballadors, que juguen en aquest mon del treball on contínuament s'intenta arrabassar amb els drets aconseguits. Aquest vídeo ens recorda què és el que fan els sindicats.

Iron Maiden

SETEMBRE

Creixen llunes grogues i el setembre m’embolcalla en la seua brisa vespertina.
Els núvols han deixat que el sol marxe a un altre paradís mes precís i estèril;
ací ens han deixat nomes remor d’ocells migratoris i camps dispostos per la sembra.

Terallines de vímet pels ulls i arena fina als peus. El mes ens cau damunt amb els matins descol•locats de llum i hores.

Ens pengen fotos de carrers encesos de ponent i de cadiretes de boga noctàmbules en les portes.
Ens pengen i es despengen drings de llum baix de l’aigua de la basa i pits i besos i esquenes nues.

Ens pengen dies llargs i nits curtes.

Ens pengen i ens despengen sense dir-ho a ningú.


He vist que algú s'enrecorda dels poetes ficant estes entrades i jo he volgut deixar este poema, que acabe d'escriure, per animar a compartir textos i escrits a aquells que escriuen en la intimitat.Com sempre faig:Dedicat a aquells que han viscut l'estiu en calma i tranquilitat.