Cercar en aquest blog

divendres, 12 de febrer de 2010

SERVEIS PÚBLICS

Veig als diaris que la privatització de serveis públics a la Comunitat Valenciana va creixent. Hospitals, línies de metro, serveis socials, neteja i un llarg etc. L'argument es que cal descarregar a l'administració pública de despeses, però només es privatitzen els serveis que son rendibles, el que fa que l'administració tinga menys ingressos. La suposada ineficiència de la gestió pública que justifica la liberalització, s'ha provat falsa, a la vista del desastre en quant a qualitat i preu dels serveis privatitzats (l'administració paga més i el servei es pitjor).

L'Estat de benestar es possible pels serveis públics, que garanteixen uns mínims materials com ara educació, jubilació, atur, etc. i la protecció social mes bàsica en qüestions com la sanitat, justícia o seguretat, tot al marge del mercat, posant per davant els criteris socials a l'obtenció de beneficis, sense excloure ningú, siga la que siga la seua capacitat adquisitiva. Els serveis públics, com medi per la redistribució de la riquesa, son la millor ferramenta per reduir les desigualtats socials i possibilitar l'exercici efectiu dels drets universals reconeguts als ciutadans.

La privatització anteposa criteris econòmics a la qualitat del servei. La selecció de personal es fa d'acord a estos criteris de rendibilitat. El treball es precaritza, es presta a "l'enxufisme", perquè el polític que ha facilitat la privatització, i de qui depèn la renovació de l'adjudicació, endolla a qui vol en l'empresa adjudicatària. El personal, que sent un servei depenent de l'administració devia estar preparat per a superar una oposició, es contractat lliurement per l'empresari, mes preocupat per pagar poc que per oferir un bon servei amb personal competent.

Hi ha polítics als quals açò es ve molt be. Quan mes precàries son les condicions de vida de la població mes fàcil resulta controlar-la. Hi ha cases de polítics que pareixen la casa de don Vito Corleone (així li es feia nomenar Correa, el de la Gürtel), amb desfilada de gent fent demandes d' un treball pal fill, pal nebot o pal germà. Açò es tradueix en vots captius, no sols de qui fa la demanda sinó, de vegades, de tota la família. S'inicia així un cercle viciós de treball precari adjudicat pels mateixos que el precaritzen, que son elegits de nou en cada elecció per eixe vot captiu.

El resultat es la corrupció mes absoluta de la democràcia, però que vaig a dir-vos jo que no sapieu...

dimecres, 10 de febrer de 2010

BEQUES

- Tres Beques de Pràctiques de restauració en els servicis de Restauració de la Diputació Provincial de Castelló de la Plana. Fi plaç: 16 febrer

- Vuit Beques de Pràctiques en el Castell de Penyíscola. Fi plaç: 26 febrer

Tota la informació i les bases estan publicades en www.vallada.es, apartat "Beques"
Font: Agencia de Desenvolupament Local de Vallada.

dilluns, 8 de febrer de 2010

Canviem la direcció per publicar al nostre bloc

A partir d'ara, serà la següent: valladacity.bloc@blogger.com
L'antic mail valladacity@gmail.com, serà per emprat sols per a contacte directe amb els administradors.

Disculpeu els inconvenients.

L'equip de Vallada City.

Vendo terreno rustico con olivos entre Vallada y Mogente (Valencia) - Vallada

7.380 m2 de terreno rustico plantado de olivos de la variedad "picual", en el termino de Vallada , zona "La solana" ,paraje clementa, con excelentes vistas y muy bien comunicado, acceso desde la autovia por la salida hacia Moixent.


Eduardo 675961447

I PERQUÈ NO COOPERATIVES?

El misteriós "IRON MAIDEN" ens envia este nou escrit:

Si Adam Smith, autor de les idees que donen suport al liberalisme, arribà a la conclusió que la riquesa d'una nació era el resultat de l'interés individual (la mà invisible que regula el mercat) i la productivitat que augmenta amb la divisió del treball, Marx va ser qui explicà com funcionava el sistema capitalista, desenvolupant l'aspecte del treball en relació amb la misèria del treballador i amb la plusvàlua (part del treball que no es paga al treballador).

Deia Marx que l'home es social, per això el liberalisme, que defensa l'egoisme individual com beneficiós, va contra l'home. A banda d'això reconeix, en "El manifest comunista", que "en el segle curt que du d'existència com a classe sobirana, la burgesia ha creat energies productives molt mes grandioses i colossals que totes les passades generacions juntes". I açò ho escrivia en 1848, que no diria ara.

Després de mes de 160 anys de lluita entre estes dues formes de concebre la societat, estem en un punt en el qual veiem que les enormes energies productives del capitalisme ens han dut a espletar el planeta, a l'amenaça del canvi climàtic, a la misèria de milions de persones en el tercer mon i en el quart mon (bosses de misèria a l'interior de països rics), l'amenaça de l'emigració de milions de persones que fugint de la misèria arriben als països rics; però en lloc de replantejar-se el sistema continuem a la mateixa.

Per això m'ha agradat veure que hi ha gent que pensa en maneres alternatives de societat. L'economia social (els interessats poden cercar aquesta entrada en Wikipedia) es una d'eixes maneres diferents de concebre la societat. Es basa, fonamentalment, en la pressa de decisions de forma democràtica i en la primacia de les persones i del treball sobre el repartiment dels beneficis.

La cooperativa es una de les formes d'economia social i a Vallada, pel tipus de producte que es treballa, es fàcil d'introduir amb èxit. Així ho han demostrat mes de quatre vegades els treballadors del poble. Però que ha passat per a que fracassaren tots els intents? Per a mi el problema ha sigut que no hi havia la formació necessària per tindre consciència cooperativista. Quan es muntava una cooperativa en realitat era un altra empresa amb mes d'un "amo", que no tardaven gens en barallar-se, i que no mes cercaven repartir els beneficis. Possiblement amb un poc mes d'educació, formació i informació foren possibles cooperatives agressives i competents, en una economia de mercat, i democràtiques, equitatives i solidaries en el seu funcionament intern.

diumenge, 7 de febrer de 2010

Silenci i solitud

Hola a todos;

En primer lugar, enhorabuena por la propuesta del bloc y por darnos la oportunidad de expresarnos libremente en estos tiempos que corren.

Solo quería compartir con vosotros el trabajo de un gran escritor, creo que de Vallada, que, sin ser un gran letrado, posee un arte literario e inventiva estupendos y admirables.

Este es el link:

http://amicdelsllibres.blogspot.com/2010/02/silenci-i-solitud.html


Saludos.